PACK@lunch 4 april

PACK@lunch - med SIS

En förmiddag i standardiseringens tecken

PACK@lunch den 4 april samlade en kunnig och nyfiken publik för en inspirerande timme om förpackningsstandardisering i ljuset av den nya EU-förordningen 2025/40 om förpackningar och förpackningsavfall (PPWR). I samarbete med Packmarknaden arrangerade SIS ett aktuellt och insiktsfullt samtal om hur industrin påverkas – och kan påverka – den pågående omställningen.

Under ledning av moderatorn Per-Stefan Gersbro bjöd panelen på olika infallsvinklar kring Design för återvinning och standardiseringens roll: Inger Hellborg, ordförande för SIS/TK 165, belyste nuläget inom standardiseringsarbetet och de möjligheter som öppnar sig för industrin. Mikael Peterson från Billerud fokuserade på materialneutralitet och återvinningsbarhet ur ett europeiskt perspektiv. Rickard Jansson från Svenskt Plaståtervinning lyfte återvinningsbranschens utmaningar, särskilt kopplade till olika plastkategorier och sorteringsbarhet.

Efter panelsamtalet fortsatte diskussionerna för de som ville fördjupa sig ytterligare, bland annat kring möjligheten att engagera sig i SIS kommittéarbeten för olika materialslag.

Luncheventet visade tydligt att standardisering har en avgörande roll i den gröna omställningen – och att samverkan mellan aktörer i värdekedjan är viktigare än någonsin.

Här kan du ladda hem talarnas presentationer från dagen >>>



PACK@lunch 20 september

PACK@lunch - med Evolabel

Inblick i Förpackningsindustrins Framtid

PACK@lunch hos Evolabel den 20 september bjöd på en inspirerande och informativ dag för alla som är intresserade av förpackningsindustrins framtid. Deltagarna fick ta del av unika insikter från Mattias Ackers, den visionära medgrundaren och VD:n för Evolabel, som delade med sig av de senaste trenderna inom etiketteringsmaskiner, så kallad Print & Apply.

Tillsammans med Heléne Winberg, ägare och VD för Frontside Electronics, diskuterade Mattias hur tillverkning i Sverige och den ökande globala efterfrågan på högkvalitativa komponenter ändrar förutsättningarna för hållbarhet och ökar kontrollen över hela kedjan.

Digitaliseringens framfart förändrar spelreglerna för industrin, och CodeIT leder vägen mot en automatiserad och datadriven framtid. CodeIT presenterade sin OEE-lösning (Overall Equipment Effectiveness), som är en del av CodeIT Enterprise Ecosystem. Peter Nordsten, projektchef på CodeIT, visade hur deras produkt kan modernisera fabriker genom att integrera befintliga affärs- och produktionssystem med automation.

Efter presentationerna och diskussionerna stod värdarna från Evolabel redo vid demonstrationsstationer och utbildningsrum för att visa de närvarande hur allt fungerar i praktiken.

Den avslutande lunchen blev en mycket uppskattad överraskning för de engagerade och intresserade deltagarna, när Evolabels italienska pizzabagare serverade nybakade pizzor direkt från pizzaugnen på plats.



PACK@lunch 20 oktober

PACK@lunch - med Billerud

Billerud – för en hållbar morgondag

Vi utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Vi tror att förpackningar kan förbättras på alla sätt och att vi kan skapa en bättre morgondag genom att agera idag. Därför tar vi proaktiv ledning i omställningen till ett cirkulärt samhälle med förpackningslösningar som är förnybara, återvinningsbara och klimateffektiva. Vårt mål är att ersätta förpackningar av fossilbaserad råvara på ett hållbart sätt, utan att kompromissa med produktprestanda. Det vill vi visa exempel på den 20 oktober på PACK@lunch.

Talare:

• Pappersbärkassen, som kan återanvändas gång på gång på gång – och ersätter PP woven, Veronica Fylkner, Business Development, Billerud
• Papper älskar papper – omslag till toalettpappersrullar som ersätter fossilbaserad plast, Björn Larsson, Business Development, Billerud                     
• Är skogsbaserad råvara ett hållbart alternativ? Patrik Bosander, Verksamhetschef, FSC Sverige




PACK@lunch 4 oktober

PACK@lunch - med Stora Enso

Hållbarhet är kärnan i det vi gör

Hållbarhet är en avgörande del av Stora Ensos affärsstrategi – det är kärnan i det vi gör. Med våra fiberbaserade produkter stödjer vi våra kunder i omställningen och för att möta efterfrågan på förnybara och miljövänliga produkter. Tillsammans skapar vi bättre lösningar, för människorna och för planeten. Under PACK@lunch den 4 oktober får du möjlighet att lyssna till hur vi arbetar konkret, inom Stora Enso och tillsammans med våra kunder.

Talare:

  • Kundcase: Svenska Krämfabrikens The Green Pledge: 12 konkreta hållbarhetsområden att jobba med idag, Johan Mattsson, Group CEO, Svenska Krämfabriken
  • Hur kan LCA-analyser användas för att utveckla och marknadsföra nya produkter, Malin Johansson, Sustainability Manager, Climate and LCA, Stora Enso
  • Ta kontroll över förpackningsprocessen – varför och när du ska investera i förpackningsautomation, Daniel Örengård, Head of Packaging Automation, Stora Enso


PACK@lunch 9 december

PACK@lunch - med SIS

Se hela sändningen här

Korken kvar – nytt EU-krav för dryckesförpackningar

Fler än 6,5 miljarder plastkorkar öppnas runt om i världen, varje dag, men endast en tiondel av dem återvinns. Från juli 2024 införs nytt krav. Då kommer endast produkter med fastsittande lock att tillåtas på marknaden. Det gäller dryckesbehållare upp till 3 liter och innebär att locket ska sitta på under behållarens hela livslängd. Syftet är att minska risken för nedskräpning och att öka återvinningen av plast i förpackningar.

Nyligen publicerades en europeisk standard för testmetoder och krav för att säkerställa att korkar och lock av plast förblir fästa vid dryckesbehållaren. SiS, Svenska Institutet för Standarder, har representerat svenska intressenter i standardiseringsarbetet.

I syfte att uppmärksamma industrin om standardens omfattning och presentera olika perspektiv på omställningen, anordnade SiS tillsammans med Packmarkaden den 9 december ett PACK@lunch seminarium. Följande frågor var i fokus:

  • hur implementeras kravet i svensk lagstiftning,
  • hur påverkar kravet industri och produktion,
  • hur kommuniceras de nya lösningarna till konsument och
  • hur påverkas återvinningsbranschen av dessa

I samtal och paneldiskussion deltog:

  • Bledar Beqiri, Projektledare, SiS
  • Magnus Willén, Packaging Development Manager, Spendrups Bryggeri AB
  • Lisa Wahlström, Kommunikations- och hållbarhetsdirektör, Coca Cola Europacific Partners Sverige AB
  • Sara Bergendorff, Materials and Product Quality Manager, Returpack AB
  • Per-Stefan Gersbro, Moderator


Länkar med vidare information kring sådant som lyftes i samtalen:


SS-EN 17665:2022 om Förpackningar - Testmetoder och krav för att visa att korkar och lock av plast förblir fästa vid dryckesbehållaren

https://www.sis.se/produkter/forpackningar-och-distribution/flaskor-trag/SS-EN-176652022/

Naturvårdsverkets webbsidor om regler gällande engångsplastprodukter. Texterna där uppdateras löpande så fort vi har något mer att vägleda om, så det kan vara en god idé för aktörerna att hålla koll på dem, såsom:

Information om vad som gäller för de nya producentansvaren finns här:

Information om producentansvaret för förpackningar finns här:

Producenter av vissa engångsplastprodukter ska från och med år 2023 betala nedskräpningsavgifter. Information om det finns här:

EU Commission guidance on the application of Single-Use Plastic rules:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:52021XC0607(03)